Uuden lastensairaalan äänimaailma

Helsingissä sijaitseva Uusi lastensairaala aloitti toimintansa syksyllä 2018. Sairaalaan toteutettiin pro bono -työllä ja lahjoitusvaroin uraauurtava äänimaailma. Sairaalaa varten räätälöity äänisisältö nojaa tutkittuun tietoon luonnon äänten herättämistä miellyttävistä ja rauhoittavista ajatuksista ja muistoista. Lisätyt äänet ovat lempeitä, hienovaraisia ja mielikuvitusta ruokkivia, ja niitä voi kuunnella ympäri sairaalarakennusta huolella valituissa tiloissa sekä hisseissä. Äänten sisältö vaihtelee sairaalan eri kerrosten mukaan ja noudattelee sairaalan visuaalista ilmettä.

 

Äänimaailma on kuultavissa sairaalan pääaulassa, parkkihallissa, osassa hisseistä, neljännen kerroksen ns. puistokäytävässä ja vuodeosastojen (5.-8. krs.) sekä toisen kerroksen (2 krs.) odotustiloissa.

 

Äänimaailman toteuttivat Aalto-yliopiston Medialaboratorion Sound in New Media -maisteriopiskelijat lehtori Antti Ikosen ohjauksessa. Hankkeen ohjausryhmään kuuluvat Outi Ampuja, Miikka Peltomaa ja Pekka Lahdenne, ja teknisenä asiantuntijana toimi Jon-Patrik Kuhlefelt. Hanketta ovat taloudellisesti tukeneet Genelec Oy, Panphonics Oy ja Oy PJK Test House Ab.

 

Uuden lastensairaalan äänimaailma oli ehdolla International Sound Awards (ISA) 2019 -kilpailussa kategoriassa 3.1 Soundscapes and Ambient Sound. Äänimaailma palkittiin kaikki kilpailusarjat kattavalla Grand Prix -palkinnolla.

 

Uuden lastensairaalan äänimaailman seurantatutkimus

 

Äänimaailmasta tehtiin seurantatutkimus jossa selvitettiin, miten sairaalan potilaat eli lapset ja nuoret, heidän huoltajansa ja sairaalan työntekijät kokevat äänimaailman. Hankkeessa tutkittiin millaisia ajatuksia äänimaailma herättää, edesauttaako se potilaiden ja heidän huoltajiensa sairaalassa viihtymistä ja vähentääkö se sairaalankäynteihin mahdollisesti liittyvää jännitystä ja stressiä. Hankkeessa kartoitettiin myös henkilökunnan ajatuksia ja toiveita äänimaailmasta.

 

Äänimaailman koettiin lisänneen sairaalan viihtyisyyttä, vähentäneen stressiä ja jännitystä ja lisänneen potilaiden kokemaa huolenpidon ja turvallisuuden tunnetta. Äänimaailma tarjosi etenkin vuodeososastoilla hoidettavina olleille potilaille turvallisen väylän vaalia tunneyhteyttä sairaalan ulkopuoliseen maailmaan. Poliklinikkakävijöiden vastauksissa korostui äänimaailman rentouttava vaikutus.

 

Äänimaailma sai paljon kiitosta myös potilaiden huoltajilta ja näiden vastausten valossa äänimaailma on onnistunut kokonaisuus, joka palvelee tarkoitustaan sairaalan viihtyvyyden parantamisessa ja auttaa potilaita ja heidän huoltajiaan hetkeksi irrottautumaan sairaalassa oloon liittyvistä mietteistä äänien synnyttämien mukavien muistojen äärelle. Koettiin, että äänet tekivät sairaalakokemuksesta moniulotteisemman ja ne olivat lisänneet potilaiden mielenkiintoa sairaalaa kohtaan. Moni huoltaja oli pannut ilahtuneena merkille, että äänet olivat lapselle tärkeitä ja niistä saatettiin keskustella ennen ja jälkeen sairaalakäynnin. Äänimaailma herätti positiivisia muistoja ja siten osaltaan muokkasi muutoin varsin kliinistä sairaalaympäristöä tutunoloiseksi. Tämä auttoi osaltaan vähentämään sairaalaan liittyvää stressiä ja ahdistusta. Äänimaailma lisäsi sairaalassa viihtymistä, koettua turvallisuuden tunnetta ja myös luottamusta sairaalaa kohtaan.

 

Äänimaailma oli riittävän monipuolinen ja ajatuksia ja muistoja herättävä olematta liian päällekäyvä tai liikaa esillä oleva. Se on onnistunut lisäelementti, joka solahtaa luontevaksi osaksi sairaalan tiloja ja myös visuaalista kokonaisilmettä.

 

Tutkimukseen osallistuneet sairaalan henkilökuntaan kuuluneet vastaajat suhtautuivat äänimaailmaan kriittisemmin verrattuna potilaiden ja heidän huoltajiensa kokemuksiin. Tutkimuksen valmistuttua henkilökunnan kanssa käytiin äänimaailmaa koskevaa vuoropuhelua, jonka kautta saatu lisäpalaute huomioidaan äänimaailman pävittämisessä.

 

Tutkimuksen toteuttivat Outi Ampuja ja Antti Ikonen. Hanke toteutettiin yhteistyössä Uuden lastensairaalan ja Aalto-yliopiston kanssa. Tutkimus rahoitettiin Uuden Lastensairaalan lahjoitusvaroista. Hankkeelle myönnettiin HUS:n Lasten ja nuorten sairauksien tulosyksikön tutkimuslupa. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään äänimaiseman päivittämisessä.

Tutkimus löytyy täältä (linkki)